Wat moet er in je newsroom? Meer foto’s en video’s, zeggen journalisten

Bedrijven die zichzelf serieus nemen hebben op hun website een plaats voorzien voor journalisten: de newsroom. Daar vindt men een overzicht van persberichten, beelden, contactgegevens, sociale content en andere relevante informatie van het bedrijf. Maar wat willen journalisten écht in de newsroom vinden?

Society for New Communications Research (SNCR) en PressFeed zochten het uit. Opvallend: er is een groot verschil tussen wat journalisten belangrijk vinden in de newsroom en wat PR-mensen aanbieden.

Wat moet er in de newsroom Video en Foto zeggen journalisten

Wat vragen journalisten?

 • 83% van de journalisten vindt beelden bij nieuwsberichten belangrijk;
 • 53% van de journalisten vindt video bij nieuwsberichten belangrijk;
 • 82% van de journalisten wil dat men video via embed code ter beschikking stelt (op die manier kunnen ze de video integreren in hun eigen pagina en wordt de lezer niet weggestuurd naar een andere site om de video te bekijken).

En wat geven PR-mensen?

Op welke manier voldoen de PR-mensen via de newsroom aan de noden van de journalisten?

Foto:

 • 38% voegt beelden toe aan nieuwsberichten;
 • 39% van alle bedrijven hebben een fotogalerij in hun newsroom;
 • 49% hiervan zijn niet kwalitatief genoeg voor publicatie.

Video:

 • 13% van PR-mensen voegt video toe aan nieuwsberichten;
 • 35% van de bedrijven hebben een videogalerij in hun newsroom;
 • 37% biedt embed code aan.

Het mag niet verwonderen dat slechts 15% van de PR-mensen het gevoel hebben dat hun newsroom inspeelt op de behoeften van de media.

Waarom vragen journalisten foto en video?

Waarom vragen journalisten nu zo nadrukkelijk foto’s en video’s?

Onderstaande grafiek maakt veel, zo niet alles, duidelijk. Beelden verkopen. Doen het aantal pageviews drastisch stijgen.

its-all-about-images-infographic_1000.png 1000×3702

Of het nu gaat om nieuws, politiek of sport: artikels met relevante beelden hebben tot 94% meer pageviews dan hetzelfde artikel zonder beelden.

Het mag dan ook niet verwonderen dat journalisten die dagelijks worden afgerekend op pageviews met veel plezier foto’s en video’s opnemen in hun artikels. Tenminste, als die beschikbaar zijn.

En het mag ook niet verwonderen dat een nieuwsbericht niet wordt opgenomen op een nieuwswebsite omdat de journalist geen beelden kan vinden bij het artikel.

Pure tekst verkoopt voor geen meter meer. Iedereen, ook de online nieuwslezer, is de afgelopen jaren visueel ingesteld geraakt.

Waarom geven PR-mensen niet wat journalisten vragen?

De belangrijkste reden waarom PR-mensen niet geven wat journalisten vragen is een gebrek aan middelen, zo blijkt uit het onderzoek van SNCR en PressFeed.

Een tweede reden: een gebrek aan skills. Kortom: PR-mensen weten niet hoe ze foto’s en video’s beschikbaar moeten stellen voor journalisten.

Is er hoop voor de toekomst?

Nu een hele generatie die is opgegroeid met foto’s en video’s op de smartphone en met diensten zoals Instagram en Flickr binnenstroomt in bedrijven, zou je denken dat bovenstaand probleem op termijn zal verdwijnen.

Niks blijkt minder waar, zegt Sally Falkow van PressFeed.

Falkow says “the little digital natives” know how to take videos and post images on Instagram, “but they’ve never been trained how to do it as a business strategy.”

At a recent Public Relations Society of America event, Falkow says, four or five recent graduates told her that they hadn’t been taught visual media strategies. She calls this a sad state of affairs, leaving young professionals unprepared.

She adds, “They’re not being taught analytics. They’re not being taught digital.”

Conclusie: denk visueel

Tekst alleen verkoopt niet meer. Houd daar dan ook rekening mee bij het uitsturen van persberichten en bij het inrichten van je newsroom.

Stuur je een persbericht uit? Denk dan ook visueel. Stel je niet alleen de vraag: “Heeft mijn persbericht nieuwswaarde?” maar stel je ook de vraag: “Heb ik foto- en videomateriaal die mijn persbericht kunnen ondersteunen?”

Want het verschil tussen gepubliceerd worden en verdwijnen in de grote stapel van niet-gepubliceerde persberichten kan soms één beeld zijn.

Slideshow en webinar

Bekijk hieronder de slideshow en webinar waar in detail wordt ingegaan op de resultaten van het onderzoek en enkele tips worden gegeven om je newsroom te optimaliseren voor journalisten.

 

2 Comments

 1. […] Wat moet er in je newsroom? Meer foto’s en video’s, zeggen journalisten  […]

 2. […] Wat moet er in je newsroom? Meer foto’s en video’s zeggen journalisten.  […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *