Verkoop je verhaal. Niet je product.

Verkoop je verhaal. Niet je product.

Journalisten hebben te vaak het gevoel dat een persbericht aanvoelt als een promotekst voor je product en negeren daardoor je bericht. Hoe pak je het dan wel aan? Door een verhaal te brengen, niet je product te verkopen. Een voorbeeld uit de praktijk.

The storytelling edgeVerhalen

We houden allemaal van verhalen. En dat is geen toeval, zo stellen de schrijvers van het boek “The storytelling edge.”

Als informatie ons brein binnenkomt via een verhaal, in plaats van via een gewone mededeling, dan worden er veel meer delen van de hersens geactiveerd. Zonder dat je er iets aan kan doen word je alles het ware het verhaal ingetrokken.

Onze hersens zijn dus als het ware biologisch voorgeprogrammeerd om naar goede verhalen te luisteren.

Het gevolg is dat de verhoogde activering van de hersens er ook voor zorgt dat het verhaal en de boodschap langer blijft hangen.

Voorbeeld

Maar hoe begin je er nu zelf aan, aan het vertellen van een verhaal? Dat illustreer ik het best aan de hand van een eigen voorbeeld.

Een tijdje terug wilden twee bedrijven naar de buitenwereld communiceren dat ze fusioneerden en dat het nieuwe bedrijf een nieuwe naam en een nieuw logo had.

Tot daar dus het product: een nieuwe naam en een nieuw logo.

Je zou een persbericht kunnen opstellen met als titel: “X en Y gaan samen en Z is de nieuwe naam.” Maar zoals gezegd, dan bots je al vlug op geërgerde journalisten en is de kans klein dat men veel aandacht zal hebben voor je product.

Invalshoek

Dus gingen ik zoals altijd rond de tafel zitten met de twee bedrijven en gooiden we alle mogelijke invalshoeken/verhalen op tafel.

Ik had de achtergrond en het verleden van de bedrijven bekeken en nagegaan waar en hoe ze in het verleden al in de media waren verschenen. Het was onmiddellijk duidelijk dat het niet om twee “gewone” bedrijven ging. Ze hadden nl. een gemeenschappelijk verleden. Het ene bedrijf was in de jaren 80 ontstaan uit de andere – een afsplitsing – en al die jaren waren ze concurrenten geweest.

Daar hadden we dus ons verhaal, voor ons op tafel, waar we ons product aan konden hangen: “Hoe twee West-Vlaamse bedrijven elkaar na meer dan dertig jaar terugvonden om wereldleider te worden.”

Het verhaal werd door mij verder uitgeschreven in een persbericht en toen iedereen zich in het eindresultaat kon vinden werd het verhaal/persbericht niet veel later uitgestuurd.

Het resultaat is hieronder te zien en te lezen:

Ruim 30 jaar familiale concurrentiestrijd bijgelegd met fusie (Kanaal Z)

Isomasters vernieuwt productie en zoekt personeel

Site van bedrijf Isocab verdwijnt na fusie met Isobar

Conclusie

Toegegeven, niet elk product dat je onder de aandacht wil brengen heeft het geluk om zo’n verhaal te hebben als bovenstaand voorbeeld. Bij de meeste producten zul je langer moeten zoeken, dieper moeten graven, en het vanuit alle mogelijke invalshoeken bekijken.

Wat zeker helpt is er een externe bij te halen – dat mag mij zijn, uiteraard – maar evenzeer een familielid, iemand van een andere dienst – zolang het maar iemand is die niet vertrouwd is met het product en er met een heel nieuwe blik naar kan bekijken.

Gegarandeerd dat je dan een verhaal vindt waar je je product aan kan ophangen.

Veel succes.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *