Mobiele zoekresultaten Google: wie niet bij de eerste vier staat bestaat niet

De manier waarop Google de zoekresultaten presenteert  op de smartphone zijn helemaal anders dan hoe men ze op een desktop toont. Zo worden er door het kleinere scherm minder zoekresultaten getoond.

Het gevolg: slechts 8% van de clicks vanaf de smartphone gaan naar zoekresultaten die niet in de top 4 staan. Bovenaan in de top staan van de Google resultaten wordt belangrijk dan ooit. Enkele tips.

Mediative

Het Amerikaanse bureau Mediative zocht uit wat de impact was van de manier waarop Google de zoekresultaten op een smartphone weergeeft en hoe het gedrag verschilde van de weergave op een desktop.

Het liet daarvoor 49 participanten 41 zoekopdrachten uitvoeren en volgde dit allemaal op met eye-tracking.

De resultaten zie je hieronder.

Heatmap

De heatmap (rode gebieden worden het meest bekeken) van desktop en mobile toont weinig verschil, behalve dat er bij desktop ook iets meer horizontaal gescand wordt.

SERP desktop heatmap

SERP mobile heatmap

Eerste vier

Een ander verhaal wordt het als dieper gekeken wordt naar de data.

Net als op de desktop wordt op een smartphone het meeste aandacht besteedt aan de organische zoekresultaten. Maar bij smartphone-users duurt het wel 87% langer om die lijst van zoekresultaten te zien. Logisch, want andere content (advertenties) nemen het grootste deel van het mobiele scherm in beslag.

Een ander groot verschil: wie niet in de eerste vier zoekresultaten verschijnt op de smartphone mag het grotendeels vergeten. Slechts 8% van de clicks vanaf de smartphone gaan naar zoekresultaten die niet in de top 4 staan. Bij de desktop is dat nog 16%.

Wat we hieruit kunnen leren

Bovenaan in de Google zoekresultaten eindigen wordt belangrijker dan ook. Zorg er dan ook in de allereerste plaats voor dat je website mobielvriendelijk is.

Nagaan of dat zo is kan heel eenvoudig.

Klik op onderstaande link en voer je websiteadres in. Google laat binnen een paar seconden weten of je site mobielvriendelijk is.

Tips om hoger te eindigen in Google zoekresultaten

Wil je verder aan de slag met Google en proberen hoger te eindigen in de zoekresultaten? Lees dan alvast deze tips:

Het volledige rapport van Mediative kan hier gelezen worden

One Reply to “Mobiele zoekresultaten Google: wie niet bij de eerste vier staat bestaat niet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *