Voor wie het e-mailadres van een journalist zoekt en die niet onmiddellijk via Google vindt is er nog altijd de handige lijst op de website van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten.
Zelfs in tijden van Google, Linkedin, Twitter en Facebook kan een overzicht van de verschillende redacties en bijhorende telefoonnummers wonderen verrichten.
Nieuwe bron
Maar nu is er (waarschijnlijk maar tijdelijk) een nieuwe bron om e-mailadressen van journalisten te vinden, nl de website van het Internationaal Perscentrum (IPC).
Het Internationaal Perscentrum omschrijft zich op haar website als:
(…) een autonome buitendienst van de Algemene Directie Externe Communicatie. Deze dienst is zelf een onderdeel van de federale overheidsdienst (FOD) Kanselarij van de Eerste Minister en valt dus onder de bevoegdheid van de premier.
Hoewel de website geen journalistendatabank met e-mailadressen aanbiedt, kun je dankzij de website van het IPC toch vlot een aantal e-mailadressen vinden van journalisten.
Hoe gaan je te werk?
Je start je zoekactie – uiteraard, zou ik zeggen – bij Google.be.
Om zeker te zijn dat Google alleen zoekresultaten zal geven van de website van het International Perscentrum tik je eerst in de zoekbalk “site:presscenter.org” in
gevolgd door de voornaam en naam van de journalist waarvan je het e-mailadres zoekt.
Het invoeren van de namen van een aantal journalisten van De Morgen, De Standaard, De Tijd, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad levert alvast een aantal positieve zoekresultaten op.
Uiteraard zullen niet alle namen van alle journalisten die je ingeeft een positief zoekresultaat opleveren.
Maar de website van het Internationaal Perscenter is alvast een goede start om te zoeken.
Inschrijven
Hoe komt het nu dat de e-mailadressen van journalisten vlot terug te vinden zijn via de website van het IPC ook al bieden ze niet onmiddellijk een journalistendatabank aan?
De verklaring lijkt eenvoudig.
Op de website van het Internationaal Perscentrum is er een pagina waar journalisten zich kunnen inschrijven.
Volgens de website heeft het als voordeel dat
(..) wanneer u zich inschrijft op de website, dan kunt u het aanbod aan persberichten afstemmen op uw persoonlijke interesses. Via de link “Een persoonlijke lijst creëren” kunt u immers zelf filters instellen en zo één of meer lijsten aanmaken van enkel die persberichten die uw interesse wegdragen. Het systeem slaat uw persoonlijke lijsten op, zodat u er bij een volgende bezoek steeds weer op kunt terugvallen.
En dat is uiteraard wat journalisten nodig hebben: filters zodat ze alleen die persberichten van de overheid krijgen die hen interesseren.
Dus logisch dat een groot aantal journalisten zich registreren, met uiteraard invoering van hun e-mailadres.
Google bis
We weten ondertussen dat Google zo ongeveer alles indexeert wat op het internet niet achter slot en grendel zit.
Een mooie grafische uitwerking ervan is hier te vinden: How search works
Zo heeft Google dus blijkbaar ook de lijst van journalisten geïndexeerd die zich geabonneerd hebben op de persberichten van het Internationaal Perscentrum en zich dus geregistreerd hebben als journalist via de website
De lijst van e-mailadressen van deze journalisten staat dus blijkbaar op een deel van de server van het IPC dat vrij door Google kan geïndexeerd worden.
Met als gevolg dat vele e-mailadressen van ingeschreven journalisten terug te vinden zijn in de Google-resultaten.
Privacy-beleid
Dit is geen zo’n drama als de persoonsgegevens van klanten van NMBS die maanden online stonden en waarvan Google eveneens de link naar het databestand had geïndexeerd (De Wereld Morgen – NMBS-gate).
Maar dat Google de e-mailadressen heeft kunnen indexeren gaat duidelijk in tegen het privacybeleid dat het IPC zelf op zijn website aankondigt.
Dubbele check
Conclusie? Presscenter.org is (tijdelijk) een nieuwe databank voor e-mailadressen van journalisten.
Maar let op, de resultaten mag je ook niet blind vertrouwen.
Zo zijn niet alle e-mailadressen up-to-date, blijkt uit onderstaande zoekopdracht.
Kortom, een dubbele check blijft nodig. Maar daarvoor gebruiken we dus de handige lijst op journalist.be