Videobellen in woonzorgcentra wordt kinderspel 

Aalters bedrijf ’25-8’ ontwikkelt systeem zodat ouderen via hun televisiescherm eenvoudig kunnen videobellen met familie en vrienden

Hoewel videobellen voor de ouderen in de meer dan 1000 woonzorgcentra in België een ideale manier zou zijn om het sociale isolement te doorbreken, blijft het gebruik ervan onderbenut. De reden? Veel ouderen zijn niet digitaal onderlegd genoeg om vlot met smartphone of tablet aan de slag te gaan waardoor er steeds een zorgkundige die persoon moet bijstaan (een extra taak die weinig zorgkundigen erbij kunnen nemen).

 

Om met de bewoner van het woonzorgcentrum te bellen moet men een app downloaden in de App Store of Google Play.

Twenty-five eight, een bedrijf uit Aalter dat communicatieoplossingen aanbiedt aan meer dan 500 Belgische zorgorganisaties, komt nu met een oplossing om videobellen definitief te laten doorbreken in de woonzorgcentra en dat zonder dat het zorgkundig personeel extra belast wordt.

Tom Messiaen, managing partner van 25-8: “We plaatsen een camera op het televisiescherm van de bewoner van het woonzorgcentrum en verbinden die met een mini-node – een klein toestelletje dat we hiervoor speciaal ontwikkeld hebben. Dat toestel verbinden we op zijn beurt via HDMI-kabel met het televisiescherm en via WIFI met het internet. Familie en vrienden moeten vervolgens een app downloaden in de App Store of Google Play.”

“Vanuit de app kun je dan bellen naar bijvoorbeeld je moeder of vader in het woonzorgcentrum. Zij zullen de inkomende oproep gevisualiseerd zien op het televisiescherm of via een lichtsignaal op een armband. Als de oproep beantwoord wordt door de bewoner, dan verschijnt de beller op het televisiescherm en kan het videobellen beginnen.”

 

Woonzorgcentra hoeven niet te vrezen dat hun bewoners door wildvreemden gaan opgebeld worden of midden in de nacht videogesprekken gaan voeren met hun familie.

Messiaen: “De woonzorgcentra behouden te allen tijde de regie. Zij bepalen wie er wanneer naar welke bewoner kan bellen. Dat gebeurt via een activeringscode die het familielid ontvangt. Daarnaast kunnen ze ook bepalen op welke uren men kan videobellen. Wil het woonzorgcentrum geen nachtelijke telefoontjes van familieleden? Dan kan dit allemaal eenvoudig ingesteld worden via een dashboard.”

Zomer

Deze zomer had 25-8 al aan eerste stap in deze richting van vereenvoudiging gezet (zie hier). Zo ontdeden ze een zorgtelefoon van alle software en installeerden er vervolgens één enkel programma op: WhatsApp. In totaal bouwden ze zo’n 350 zorgtelefoons om en bezorgden ze gratis aan alle woonzorgcentra waarmee ze samenwerken één omgebouwde zorgtelefoon.

Messiaen: “We zagen dit toen als een tijdelijke oplossing, om iedere rusthuisbewoner tijdens de lockdown de kans te geven met hun familie en vrienden visueel in contact te komen. Van woonzorgcentra en bewoners hebben we dan ook alleen maar positieve signalen gekregen over dit initiatief. De koppeling met een televisiescherm en extra luid volume tijdens het videobellen bleek een concrete meerwaarde voor de bewoners.”

Videobellen een basisrecht

Het zette 25-8 en haar IT-partner Unmatched ertoe aan om deze zomer het product structureel en duurzaam verder te ontwikkelen. Het nieuwe product krijgt de naam LynX® hello en wordt in de tweede helft van september in een eerste woonzorgcentrum uitgetest. Vanaf oktober volgen dan andere geïnteresseerde woonzorgcentra.

“Welke impact corona op langere termijn op de woonzorgcentra zal hebben weten we niet. Wat we wel zeker weten is dat videobellen op korte termijn zal uitgroeien tot een basisrecht voor elke bewoner van een woonzorgcentrum. Het had eigenlijk al lang een basisrecht moeten zijn, maar al die tijd is men bij de ontwikkeling van video-apps vergeten rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid voor ouderen.

 

“Bij de ontwikkeling van video-apps is men altijd vergeten rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid voor ouderen.”

“Met LynX® hello komen we tegemoet aan het feit dat de meeste van de 70.000 bewoners in woonzorgcentra niet digitaal onderlegd genoeg zijn voor bijvoorbeeld WhatsApp. Videobellen kan nu eindelijk een basisrecht worden voor ouderen zonder dat zorgkundigen hen moeten assisteren,” besluit Tom Messiaen.

 


Perscontact

Francis Meulemeester, Marketing & communicatie, fme@25-8.eu, +32 492 59 38 52

Tom Messiaen, Managing partner 25-8, tm@25-8.eu , +32 497 22 44 33

———————-

25-8

25-8 integreert communicatieoplossingen (telefonie, alarmering en IT infrastructuur) in meer dan 500 Belgische zorgorganisaties, voornamelijk ziekenhuizen, woonzorgcentra & psychiatrische instellingen. Ze zetten sterk in op innovatie (Artificial Intelligence, positioning en VoWifi) en werken samen met onder andere AZ Sint-Lucas Gent, CHU Liège & UZ Gent om de allernieuwste technologieën inzake patiënt-zorgverlener-communicatie te testen.

Als onderdeel van de Telecom-IT groep stellen ze samen met partners Unmatched & Multicap, 60 mensen te werk in hun gloednieuwe kantoorgebouwen in Aalter. De Telecom-IT groep is goed voor een jaaromzet van meer dan 12 miljoen euro.

Website 25-8