Living Tomorrow: “Kantoor van de toekomst” verandert mee met personeel en bedrijf

Download persbericht pdf-versie

Downloadlink foto’s

Vilvoorde, 26 januari 2016

Living Tomorrow opende vandaag in aanwezigheid van vice-premier en Minister van Werk Kris Peeters het “Kantoor van de Toekomst.”

Werknemers van Living Tomorrow zullen ook effectief werken in het kantoor van de toekomst zodat het als een levend labo functioneert.

Robots vs de mens

In de visie van het demonstratie- en innovatieplatform Living Tomorrow staat in het kantoor van de toekomst de mens centraal.

Kaat Vanrenterghem (MarCom Manager Living Tomorrow):Kaat Vanrenterghem - Kantoor van de Toekomst

“We verwachten dat binnenkort 50% van de huidige jobs zal worden uitgevoerd door robots. In eerste instantie zullen robots geen jobs uitvoeren waar creativiteit en emotie een grote rol spelen. Dat blijft exclusief voorbehouden voor de mens.”

“De kantooromgeving van de toekomst speelt hierop in door de werknemer zelf centraal te stellen. Heel de kantooromgeving is erop gericht om mensen in een juiste gemoedsgesteldheid te brengen zodat de creativiteit volledig tot uiting kan komen.”

Enkele voorbeelden:

  • Vergaderruimtes zijn geen afgesloten kubussen meer. Er wordt veel meer gericht op spontane gesprekken en overleg;

  • Geuren roepen een gevoel van welzijn op; die geuren worden verspreid door een geurdispenser (http://www.moon-wood.com/geurtoestellen). Een citrusgeur is bijvoorbeeld bevorderlijk voor de concentratie.

  • Tapijttegels hebben een bepaald motief (bv. structuur van kiezelstenen) die een link hebben met de buitenomgeving en bijgevolg een bestudeerd mentaal effect creëren;

  • Verlichting past zich aan aan het binnenvallende daglicht, zodat het lichtniveau op het werkblad constant blijft;

  • Kleine vergaderruimtes waar geen stroom is voorzien moet mensen ertoe aanzetten om snel te vergaderen.

Flexibel

Human Resource (HR) speelt in het Kantoor van de Toekomst een belangrijke rol; een rol die veel verder gaat dan enkel mensen aanwerven.

Patrick Aertsen (COO Living Tomorrow):Patrick Aertsen

“Wanneer een bedrijf besluit tot het creëren van een werkruimte zal HR éérst kijken om wat voor bedrijf het gaat. Welke mensen werken in het bedrijf? Wat is hun mentaliteit? Wat is de huidige werkcultuur? Van daaruit gaat men meedenken met het bedrijf om de juiste omgeving en de juiste sfeer te creëren.”

Het kantoor van de toekomst is dan ook niet langer een vast gegeven zoals we dat nu kennen. Het is flexibel en past zich voortdurend aan, afhankelijk van het personeel en de evolutie van het bedrijf.

Levend Labo

Living Tomorrow neemt het Kantoor van de Toekomst ook effectief in gebruik. De kantooromgeving zal dus als een levend lab functioneren.

“Werknemers van Living Tomorrow  zullen er ook effectief werken. Op deze manier krijgen we heel wat respons uit eerste hand over deze “nieuwe manier van werken”. En dat helpt ons om onze visie verder te ontwikkelen,’ besluit Patrick Aertsen.

 

Persinfo: Kaat Vanrenterghem,  kaat.vanrenterghem@livingtomorrow.com, 0477/30 54 22

 

Living Tomorrow – http://www.livingtomorrow.com/nl

Het demonstratie- en innovatieplatform gevestigd in Vilvoorde brengt meer dan 100 partners (bedrijven, overheden en kennisinstellingen) samen rond zeven thema’s: horeca; health & care; retail; smart cities & smart living; agriculture & food; sports; payments.

Samen werken ze ideeën en visies uit voor de toekomst. De concepten en hieraan gerelateerde producten en diensten worden geïntegreerd in het demoplatform van Living Tomorrow en uitgetest door het publiek. Jaarlijks verwelkomt Living Tomorrow meer dan 150.000 bezoekers.

 

Joeri Casteleyn

Casteljo Communicatie

0484/439 489

joeri.casteleyn@casteljocommunicatie.be

Media

Kanaal Z

Ring TV