Hittegolf: steeds meer Vlamingen installeren koelcel in eigen huis

 

> Download hier het persbericht in pdf

Kelder

De hittegolf zorgt er niet alleen voor dat de koelcellen van de Colruyt deze dagen tot de populairste plaatsen behoren, maar ook dat steeds meer Vlamingen een eigen koelcel in huis installeren.

Dat merken ze alvast bij isomasters, een Westvlaams bedrijf dat modulaire koel- en vriescellen levert aan erkende koeltechniekers voor de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel, en dus ook steeds vaker voor particulieren.

Opvallend: de koelcellen verbruiken niet veel meer dan een klassieke inbouwfrigo.

“De afgelopen jaren zien wij de vraag van particulieren naar koelcellen stijgen,” zegt Christophe Bouvry, CEO van isomasters. “Waar vijf jaar geleden de vraag bijna onbestaande was, zien we nu dat bij vijf à zes procent van de nieuwbouwwoningen een koelcel is ingebouwd.”

“Vroeger kozen de mensen standaard voor een kelder als ze producten in een gekoelde ruimte wilden bewaren, nu installeren ze steeds vaker een koelcel.”

Renovatie

Wie in deze warme tijden overweegt om zelf ook een koelcel aan te schaffen, moet echter niet onmiddellijk een nieuwbouwwoning laten bouwen.

Bouvry: “Koelcellen kunnen perfect worden geïntegreerd in bestaande huizen en ruimtes met beperkte afmetingen. De kleinste koelcellen hebben een oppervlakte van één vierkante meter.”

“Voor renovaties in het centrum van steden bijvoorbeeld, waar nieuwbouw niet mogelijk is, leveren we extra smalle koelpanelen zodat men die panelen vlot het te renoveren huis kan binnenbrengen en een koelcel kan bouwen, of dat nu in de kelder is of op de bovenste verdieping.”

“De enige vereiste is dat het oppervlak waarop de vloerpanelen worden geplaatst, waterpas en vlak zijn, en dat er een verbinding is tussen binnen en buiten, want net zoals bij een airco heeft zo’n koelcel ook een buiten-unit.”

Verbruik evenveel als gewone frigo

En dan is er de prijs. Een koelcel van drie vierkante meter heb je vanaf 6.000 euro (geleverd en geplaatst). Een koelcel van 20 vierkante meter heb je vanaf 10.000 euro.

Bouvry: “Dat is alvast veel goedkoper dan een kelder. En het zal sommige mensen verbazen, maar een koelcel verbruikt ongeveer evenveel energie als een gewone inbouwfrigo. De wanden, ook vloer en plafond, zijn overal 8 cm dik, superisolerend, waardoor er bijna geen energieverlies is.”

“Voldoende reden dus om een koelcel te overwegen. En je bespaart je tijdens een hittegolf als vandaag een bezoekje aan de Colruyt om daar in de koelcel te gaan afkoelen.”

——–

Contact: Christophe Bouvry, CEO isomasters, 0473 / 71 29 43

——–

isomasters vervaardigt modulaire koel- en vriescellen voor de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel, waaronder vlees-, vis-, zuivel- en groenteverwerkende bedrijven, restaurants, supermarkten, logistieke centra en de farmaceutische sector. Deze worden steeds geplaatst door erkende koeltechniekers.

In West-Europa zijn ze marktleider voor koelcellen voor particulieren.

Met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en zijn moderne productievestiging in België is isomasters één van de belangrijkste leveranciers van bouwsystemen voor geconditioneerde industriële omgevingen.