Cobergher Hotel: nieuw exclusief hotel in voormalig Erfgoedhuis brengt Kortrijks cultuur-historisch verleden tot leven

 

> Download hier het persbericht in pdf 

> Download hier het logo van Cobergher Hotel in alle formaten (WeTransfer – Zip-bestand – 22MB)

Cobergher Hotel

Het nieuw hotel in het voormalig Erfgoedhuis en de vijf aanliggende panden zal luisteren naar de naam Cobergher Hotel, Luxury with a Story. De naam verwijst naar de Zuid-Nederlandse architect, schilder en ingenieur Wenceslas Cobergher. De architect, die in 1557 in Antwerpen geboren werd, ontwierp onder andere naast de bekende Basiliek van Scherpenheuvel ook het Erfgoedhuis dat een centrale rol vervult in het Cobergher Hotel. Het hotel zal bij opening – voorzien vóór Pasen 2020 –  17 suites tellen.

Voor de eigenaars van het hotel, de familie Verschetse, is het belangrijk dat het nieuw hotel het cultuur-historisch verleden van Kortrijk tot leven brengt.

Freddy Verschetse: “We bevinden ons hier op de historische site van Kortrijk. De leieboorden, de Gravenkapel, het Belfort – het is hier dat Kortrijk zijn oorsprong heeft en het is dat verleden dat Cobergher Hotel opnieuw tot leven zal wekken. Daarom ook de baseline: luxury with a story. De meeste van de gebruikte producten in het hotel zullen gelinkt worden aan deze site. Zo wordt bijvoorbeeld het bedlinnen gemaakt van vlas, dat zo terugverwijst naar de haven aan de Leie van Kortrijk en het linnen dat van hieruit werd verscheept naar Engeland.”

Elke suite heeft een eigen naam, verwijzend naar een historisch voorwerp, en een unieke aankleding die een eigen verhaal vertelt.

Stefanie Verschetse: “We bieden de hotelgasten van Cobergher Hotel een unieke ervaring. Wie een tweede keer in het hotel verblijft en een andere kamer kiest, gaat voor een volledig nieuwe en eveneens unieke ervaring.”

Restauratie

De zes panden die samen het nieuwe hotel vormen worden met het nodige respect voor het verleden gerestaureerd. Architectenbureau Goddeeris stond in voor ruwbouw. Dejaegere Interiors stond in voor binneninrichting. Pieter Porters, de bekende meester restaurateur/decorateur, gaf advies bij de restauratie en zorgt ook voor de bijbemeubeling.

Freddy Verschetse:  “We proberen alles zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen, uiteraard rekening houdend met de modernste veiligheidsvoorschriften. Zo hebben we bijvoorbeeld de glaskoepel van het binnenplein volledig vervangen en zijn we voor de afwerking van de zinken dakossenogen van het Clovis-gebouw bij een firma in Parijs terecht gekomen. Ze zijn de enige firma ter wereld die deze ossenogen nog kunnen realiseren zoals ze rond 1800 werden gemaakt. Het zijn die details die van een verblijf in Cobergher Hotel een unieke ervaring zullen maken.”

Opening

De officiële opening van het hotel werd al een aantal malen naar voor geschoven. Reden voor de vertraging waren de verschillende kansen die zich op korte termijn aanboden.

Freddy Verschetse:  “Zeven jaar geleden kochten we het Clovis-huis om er een hotel te huisvesten. Maar toen de plannen zo goed als klaar waren, kwamen op korte termijn een aantal aangrenzende panden vrij. Zo ook het voormalig Erfgoedhuis waaraan het hotel nu zijn naam ontleent. Zo ontstond het idee om de panden met elkaar te verbinden en de hotelgasten onder te dompelen in het cultuur-historisch verhaal van Kortrijk.”

Opvallend detail: het hotel zal zelf geen eigen restaurant hebben.

“We voorzien wel ontbijt voor onze klanten, en een kleine snack zal ook kunnen, maar voor middagmaal en avondmaal verwijzen we met plezier door naar de restaurants in de buurt. We hebben hier in de nabije omgeving zo veel schitterende eetgelegenheden dat het zonde zou zijn als onze hotelgasten tijdens hun verblijf hier niet mee zouden in aanraking komen,” besluit Freddy Verschetse.

Persinfo: Joeri Casteleyn, 0484 / 439 489

—————————

extra info

Wenceslas Cobergher (Antwerpen, 1557 – Brussel, 23 november 1634) was een Zuid-Nederlands kunstschilder, architect, oudheidkundige, numismaat, ingenieur en econoom. Hij bouwde onder meer de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel en de Sint-Augustinuskerk in Antwerpen.

Cobergher introduceerde ook de Bergen van Barmhartigheid in opdracht van aartshertogen Aelbrecht en Isabella in de Zuidelijke Nederlanden, het voorbeeld volgend van de Monti di Pietà in Italië. Hier gaf men gratis leningen zonder interest, maar met onderpand.

Als hydraulisch ingenieur zorgde hij ook voor het droogleggen van de Moeren.

Hotelaccomodatie: de gebouwen die deel uitmaken van het nieuwe Cobergher Hotel zijn:

  • Onze-Lieve-Vrouwestraat 39

  • Onze-Lieve-Vrouwestraat 41 (Clovis)

  • Onze-Lieve-Vrouwestraat 43

  • Onze-Lieve-Vrouwestraat 45 (Erfgoedhuis)

  • Guido Gezellestraat 1 (Berg van Barmhartigheid / Rijksarchief)

  • Handboogstraat (Poorthuis)