Heeft dS Avond een nieuw waan-van-de-dag-moment gecreëerd?

DS Avond Wetteren na de RampDe Standaard startte op maandag 29 april met dS Avond. Een digitale avondeditie die elke werkdag vanaf 17u beschikbaar is.

Nu, ruim een week na de lancering van de eerste dS Avond, is het tijd om de vraag te beantwoorden die al een hele tijd op de lippen brandt van mensen die bezig zijn met politieke communicatie:

heeft dS Avond een nieuw politieke waan-van-de-dag-moment gecreëerd?

 

Scenario

Voor zij die het niet kennen, een waan-van-de-dag-moment (om het mezelf gemakkelijk te maken vanaf nu afgekort als WDM) ontspint zich volgens een vast scenario .

Een ochtendkrant brengt “nieuw nieuws” dat op zijn beurt tussen 04 u en 08 u wordt overgenomen door de Belga-redactie. Dit Belga-bericht verschijnt vervolgens op alle online kranten waarna dit bericht op zijn beurt op alle mogelijke manieren kan en zal worden gedeeld via alle mogelijke sociale netwerken. (Laat ons eerlijk zijn, dat zijn er maar twee: Facebook en Twitter.)

Het Belga-bericht kan ondertussen ook al opgepikt zijn door het radionieuws. Ook het radioprogramma De Ochtend kan er een item aan wijden en eventueel politieke reacties verzamelen.

Deze reacties kunnen op hun beurt tot een Belga-bericht leiden dat op alle online kranten verschijnt en dat op zijn beurt via Twitter en Facebook zijn weg vindt naar sociale media waar het op zijn beurt de nodige reacties kan uitlokken.

En als De Ochtend of het radionieuws niks met het bericht doen is er nog altijd de mogelijkheid dat het Radio1-programma Hautekiet het nieuws oppikt en er een item aan wijdt.

Het WDM-scenario sluit af om half twee met het VRT en VTM-journaal die op hun beurt politieke reacties kunnen brengen waarna de videofragmenten, eenmaal online, ook op hun beurt gedeeld en becommentarieerd kunnen worden.

Varianten

Tot daar het scenario van een WDM. Er zijn een aantal varianten op dit scenario te bedenken, maar er is alvast één constante: een WDM speelt zich in de ochtend af en eindigt ten laatste net na de middag.

Met de aankondiging van dS Avond kwam de vraag dus naar boven of er nu ook zoiets als een avondlijke versie van een WDM zou ontstaan waarbij Belga “nieuw nieuws” van dS Avond vanaf 17 u zou verspreiden en zich hetzelfde scenario zou ontrollen als hierboven , maar dan in een (laat)avond-versie.

Tijd voor een terugblik.

Weekoverzicht

Maandag 29 april

  • Interview Staatssecretaris Crombez over de Tobintaks
  • Nieuw boek Mark Eyskens
  • “Minister Milquet is een windmolen” – dS Avond geeft achtergrond en duiding bij de tweet van Moureaux

Dinsdag 30 april

  • Interview Siegfried Bracke over het hoofddoekenverbod
  • Voorstel Groen: vijf dagen opleiding per jaar

Woensdag 1 mei

  • Socialisten speechen op 1 mei: dS Avond geeft duiding bij de politieke boodschappen
  • Interview Peter Mertens over 1 mei en het socialisme

Donderdag 2 mei

  • Interview Wouter Beke over de “Innesto”-voorstellen
  • “Meer jonge leefloners” – infografiek van Belga-bericht
  • “U werd geslagen door agent 5634” – dS Avond bespreekt wetsvoorstel waarbij politieagenten in uitzonderlijke omstandigheden een nummer kunnen dragen i.p.v. hun naamplaatje
  • “ Melchior Wathelet over de bloemetjes en de bijtjes” – de titel mag je letterlijk nemen: Wathelet geeft tips tegen bijensterfte in zijn eigen tuin

Vrijdag 3 mei

  •  “Belgische Economie staat stil”: duiding bij de lentevooruitzichten van Eurocommisaris Olli Rehn
  • Wat scholieren van het vakantievoorstel vinden
  •  “De erfenis van Piquet”
  •  “Belasting op frisdrank in 4 vragen”

Conclusie

De conclusie is duidelijk: in de eerste week heeft dS Avond nog geen echt “nieuw nieuws ” gebracht.

Het nieuws van de dag wordt geduid met interviews. Bij cijfers die in de loop van de dag bekend zijn geraakt wordt achtergrond en duiding gegeven.

Eén bijdrage van dS Avond vond wel zijn weg naar Belga. Het voorstel van Groen om elke werknemer voortaan recht geven op vijf opleidingsdagen per jaar verscheen op Belga om 20u30.

Voorlopig lijkt De Standaard de primeurs echter voor te behouden voor zijn ochtendeditie.

En dat blijkt ook een bewuste keuze te zijn van de redactie.

Zo stelt Johan Mortelmans, Digital Manager De Standaard, op Belgiancowboys.be:

“Er blijkt ook ‘s avonds een moment te zijn waar mensen vragende partij zijn voor een nieuwsoverzicht en onderzoek wijst ook uit dat ze daarbij niet op zoek zijn naar een zelfde ‘pakket’ info als ze dat in de ochtend gewoon zijn. Vandaar de lancering van dS Avond, je krijgt hierbij een overzicht van de belangrijkste feiten van de dag, heel visueel ook, met een iets luchtigere insteek.”

ds Avond lijkt woord te houden.

Een avondlijke scenario van een waan-van-de-dag-moment lijkt, als het van dS Avond afhangt, dus nog niet voor meteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *